WILLIAM BLAKE

TRE POEMA

Udhëtuesi mendor Udhtova tej Tokash Burri, Në Dhé Burri e Gruaje, Gjegj e shoh kaq tmerr gjithkundi Sa s’u diti kurrkush trase. Atje lind lumturor Foshnja Vjen mes sa të tmerrmash dhemba, Siç ne vjelim frutet tona Mbjellë lotësh hidhnimhershma. Dhe kur Pjella qenka Djalë Një Plake ja shpien pari, Nën një shkëmb e gozhdon […]

VARGJE, KENGE, BALLADA

* * * Mos e rrëfe dashurinë Pathënë passet vrullshëm, E lehtë erë rend hirmtë Qetë, padukshëm. Ja: e tregoj dashurinë, Në krejtçka ka zemra ime, Frikim fantazmash drithrimë- Shkon fort ligshtime. Shpejt, pasi ikën nga unë, Një udhëtar kthehet lumtim, I qetë e i padukmë- Oh, s’ish refuzim. * * * U tremba stuhiegrës, […]

KENGE TE EKSPERIENCES

Prezantimi Dëgjo të Poetit zë, Rrëfen djeshmës ardhmën e tanishme, Veshësh ndiji trishtë, Fjalën e Shenjtisë, Tek vrapon mes pemësh antike. Thirrur të rënin Shpirt, Tuj dënesur me të mbrëmjes vesë, Mund kontrollon mirsisht, Polin yje dritligsht, Dhe rish do gjelbrë shndrimat shterë. “Rikthehu oj tokë, Ngrihu prej barit me vesë përmbi, Nata griset mbrothtë, […]

KENGE PAFAJESIE

Hyrje Rrjedh një fyell ndër zabele, Isosh qark jehojnë këngët, Një fëmijë feks mes reve, Qesh e lot e thot’ fjalëndërrt: “Qingjit tim thuri ca nota!” Goja më gurret dehur gaz. “Rish o fyelltar këndona;” Shkrep e qan t’a ndijë rishtaz. “Bjeri fyellit lumturor, Zjarre këngën gazmendshfrerë.” Sërish këndoj me zë kumbor, Qan t’a gjegjë […]

SKICA POETIKE

Muzave Nëse hije qerpikësh t’Idës, Apo flatrash ku rish bujt Lindja, Ndër dhomat e diellit shndritës Ku meloditë pjalmon lashtija; Nëse Qiejsh vrapon kryqdrejtë, A cepreve gjelbrur të botës, A ajrit ngastra kaltëremë, Ku er’ra këngësh lindin epokës; Nëse endesh shkëmbenj kristalesh, Detit fund në mitër nxirie Mahnitur tej shtëpi koralesh, Nënta krejt hi, shpëtim […]